среда, 1 апреля 2020 г.

Соціологія. Заняття 9-10


                                    Заняття № 9-10
СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВОГО ВИВЧЕННЯ
І. Скласти опорний конспект за темою:
                                          ПЛАН
1.   Соціальна структура суспільства та її основні елементи
2.    Теорія соціальної стратифікації: методичні підходи, критерії. Соціальна стратифікація та соціальна мобільність.
3.    Трансформація соціальної структури сучасного українського суспільства.
 ІІ . Завдання для  контролю  знань
1. Напишіть свою соціальну автобіографію, визначивши, в полі дії яких соціальних інститутів ви перебували від народження, в чому виявлявся їхній вплив на вас.
 2. Підготуйте есе за темою: „Чому в сучасних розвинених суспільствах існує бідність”
3. Соціологічний аналіз трансформації соціальної структури сучасного українського суспільства.
 4. Охарактеризуйте соціальний статус Вашої родини.
 5. Підготуйте творчу роботу: «Студентство та його соціальна роль у суспільствах перехідного типу».(презентація)

                  МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ
       У соціології поняття „соціальна структура” тісно пов’язане з поняттям „соціальна система”. Соціальною системою іноді називають суспільство.
      Суспільство – це сукупність різноманітних соціальних явищ і процесів, які детерміновані соціальними відносинами та зв’язками, в результаті чого виникає цілісний соціальний організм. Ось чому соціологи приділяють значну увагу проблемі будови суспільства.
        Класична соціологія шукала відповіді на запитання про витоки й еволюцію соціальних явищ і процесів та участь в них як окремих індивідів, так і великих соціальних груп.
        Сучасні соціологи намагаються звертатися до пошуку нових і новітніх надбань соціального характеру – статусів, ролей, функцій, інститутів. Опрацьовуючи матеріал теми  заняття, студентам слід знати, що в основі будь-якої структури лежить не стільки подібність людей між собою, скільки їх розходження та нерівність.
                Розкриваючи перше питання, потрібно пригадати те, що в сучасній соціології склалось досить багато теорій, концепцій та моделей вивчення соціальної структури. Охарактеризуйте історично одну з перших концепцій – марксистську. Поясніть, чому саме класи визначаються в ній ядром соціальної структури. При розгляді сучасних підходів зверніть увагу, що дані теорії трактують соціальну структуру не як вічну, застиглу і непорушну конфігурацію, а підкреслюють її динамічний, змінний характер.
       Системний аналіз суспільства проводиться крізь призму соціальної диференціації. Індивіди та соціальні спільноти як основні елементи соціальної структури можуть бути розрізнені за багатьма ознаками, особливостями, до яких належать: біологічні, інтелектуальні, соціальні та функціональні особливості. Підберіть та наведіть приклади такої диференціації .
                  Характеризуючи різновиди соціальної структури, а саме: соціально-професійну, соціально-демографічну, соціальнопоселенську та етнічну, намагайтесь визначити, що саме є предметом соціологічного аналізу в кожній із них. Наприклад, даючи визначення професійної структури, недостатньо окреслити її тільки як сукупність існуючих у суспільстві професійних груп і відносин між ними. Адже належність до певної професійної групи багато в чому зумовлює належність до певного класу чи соціального прошарку, визначає соціальне становище працівника, спосіб життя та ін.
          Працюючи над поняттям соціології групи, пам’ятайте, що воно є родовим щодо понять клас, нація, етнічна, територіальна, релігійна чи інші соціальні спільноти. Для того, щоб уникнути відтворюючого характеру в роботі над матеріалом, який стосується типології соціальних груп, намагайтесь пояснити, чим зумовлено їх утворення; зробіть порівняльний аналіз основних особливостей різних типів груп.
        При підготовці другого питання варто звернути увагу на те, що впорядкована і організована нерівність отримала назву стратифікація. Основою стратифікації можуть виступати такі чинники, як багатство, престиж, влада, професія, кваліфікаційні навички, освіта, соціальні норми, моделі поведінки та ін. Виникнення нерівності і формування соціальної стратифікації по-різному трактуються прибічниками функціоналізму, та конфліктної теорії. З точки зору функціоналізму нерівність ґрунтується на винагороді найбільш талановитих та здібних людей, що займаються важливими видами соціальної діяльності. З позиції конфліктної теорії, нерівність виникає через нерівномірний розподіл влади і авторитету.  Визначте В основні виміри стратифікації в сучасній Україні. Чи відповідають вони класичним вимірам стратифікації, які виділяються науковцями в західних країнах?  
     Потрібно також розглянути вертикальну стратифікацію із семи верств, в основі якої лежить так званий об’єктивний підхід – поділ суспільства на страти за їх соціальноекономічним статусом.
           Розглядаючи третє питання, акцентуйте увагу на тому, що зміна положення людей у соціальному просторі отримала назву соціальної мобільності. Переважання висхідної соціальної мобільності, тобто переміщення у верству чи клас з більш високим соціальним престижем, є ознакою відкритості суспільства та засобом розв’язання соціальних суперечностей. Каналами мобільності є армія, церква, школа, політичні і професійні організації, інститути, сім’я і шлюб. Подумайте, представники яких професій в Україні мають можливості швидкої висхідної соціальної мобільності.
         Особливу увагу слід приділити стратифікації в сучасній Україні, порівняти її специфіку за часів Радянського Союзу і в дореволюційній Україні. Слід також мати уявлення про маргіналізацію та падіння життєвого рівня широких прошарків населення, слабкість позиції середнього класу, а також особливості соціальної мобільності.
Запитання та завдання для самоконтролю
1. Чим різняться між собою поняття „класова структура” та „соціальна структура”?
 2. Назвіть основні елементи та зрізи соціальної структури.
3. Розкрийте сутність функціональної теорії нерівності К. Девіса й У. Мура.
 4. За якими ознаками утворюються соціальні групи? До яких соціальних груп Ви належите?
5. Поміркуйте про взаємозв’язок чотирьох сфер суспільства на конкретних прикладах (наприклад, невиплата зарплати комусь із членів родини і його політичні симпатії).


2 комментария: